"In Shape"
info@inshape4ever.nl

 

Wat kan de BGN-gewichtsconsulent voor u betekenen bij overgewicht?

Allereerst berekent de BGN-gewichtsconsulent hoeveel u dient af te vallen om op een gezond gewicht te komen. Vervolgens wordt er een plan opgesteld om uw streefgewicht te bereiken. De BGN-gewichtsconsulent geeft u uitgebreid advies over voeding en bewegen.

Uw BGN-gewichtsconsulent zal u stimuleren en motiveren om uw doel te bereiken. En heeft u uw streefgewicht bereikt? Dan is de BGN-gewichtsconsulent dé stok achter de deur om op gewicht te blijven.


Overgewicht


Bij overgewicht is er sprake van een te grote vetvoorraad en een te hoog lichaamsgewicht in verhouding tot de lichaamslengte. Overgewicht ontstaat bijvoorbeeld door een tijd lang (te) veel te eten en (te) weinig te bewegen, waardoor er meer calorieën binnenkomen dan er verbrandt worden. Het teveel wordt door het lichaam opgeslagen als vet en zo stijgt het gewicht.
Overgewicht kan berekend worden door middel van de Body Mass Index (= BMI).  Bij deze methode wordt het lichaamsgewicht (in kilo’s) gedeeld door de lengte (in meters) in het kwadraat.
Voorbeeld:
Stel: u weegt 75 kilo en uw lengte is 1.64 m.

Dan is uw BMI: 75 : (1.64 x 1.64) = 27,9.


BMI < 18,5: ondergewicht
BMI 18,5 – 25: normaal gewicht
BMI 25 – 30: overgewicht
BMI > 30: obesitas


In het voorbeeld heeft de persoon overgewicht, de BMI valt immers tussen de 25 – 30.

 

 

En andere manier om te meten of u te veel weegt, is door middel van het meten van de middelomtrek. De hoeveelheid buikvet is bepalend voor het risico op ziektes ten gevolge van overgewicht. Daarom is het belangrijk om naast de BMI ook de middelomtrek te meten.

 

Middelomtrek  mannen (in cm)

Middelomtrek vrouwen (in cm)

Beoordeling en advies

79 - 94

68 – 80

U heeft geen verhoogd risico, probeer op gewicht te blijven.

94 – 102

80 – 88

U heeft nog geen verhoogd risico, maar de gevarenzone komt in beeld. Blijf op gewicht.

> 102

> 88

U heeft verhoogd risico. Probeer af te vallen.

 

 Wat kunt u tijdens een bezoek aan de BGN-gewichtsconsulent verwachten?
Bij het eerste bezoek aan de BGN-gewichtsconsulent worden uw persoonsgegevens genoteerd en vraagt men naar uw persoonlijke omstandigheden. Uw lengte, gewicht, tailleomvang en lichaamsvetpercentage worden opgemeten. Uw gangbare voeding- en leefpatroon wordt besproken. Vaak vraagt de BGN-gewichtsconsulent u om gedurende enige dagen een voedingsdagboek bij te houden om inzicht te krijgen in uw voedingswijze.
Al uw gegevens worden door de BGN-gewichtsconsulent bijgehouden in een dossier. Uw gegevens worden nooit zonder overleg met u aan anderen verstrekt. Desgewenst kunt u te alle tijden uw eigen dossier inzien.
De BGN-gewichtsconsulent geeft u vervolgens voedings- en beweegadviezen, die u helpen een gezondere leefwijze en een gezonder lichaamsgewicht te bereiken.
Daarbij leert u ook gezonde keuzes te maken in uw voeding door bijvoorbeeld het leren begrijpen van productinformatie op verpakkingen. U leert meer over de werking van de stofwisseling en hoe u uw lichaamsgewicht kunt reguleren door gezonde voeding en regelmatige beweging. U krijgt advies over (variatie)mogelijkheden voor ontbijt, lunch en diner en er wordt aandacht geschonken aan gezonde tussendoortjes. Er wordt kortom een gedegen en volledig voedingsadvies gegeven, met vele handvatten om zelfstandig de juiste keuzes te maken.
De BGN-gewichtsconsulent zal u motiveren en stimuleren om uw doel te bereiken.
Uw eigen inzet daarbij is natuurlijk ook van groot belang. Veel mensen vinden regelmatig bezoek aan de gewichtsconsulent daarbij de beste 'stok achter de deur'

  

 

 

 

 

"In Shape" Praktijk voor Voeding en Gewicht  regio IJsselmuiden en Kampen staat ingeschreven bij de KvK onder nummer:05086471 en bij de beroepsvereniging gewichtsconsulenten (BGN) onder nummer: 2136.